Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

"ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια". "ΟΧΙ άλλη Φουκουσίμα" - Η μεγαλύτερη διαδήλωση από το 1960 στην Ιαπωνία


Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις εναντίον των πυρηνικών αντιδραστήρων, ωστόσο αυτή ήταν η μαζικότερη και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα πρόκειται για την μεγαλύτερη διαδήλωση από το 1960.

«Όχι στην πυρηνική ενέργεια», «Όχι άλλη Φουκουσίμα» φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας τύμπανα και πανό ενάντια στην επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι περίπου 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Μέχρι τότε τα πυρηνικά εργοστάσια αποτελούσαν το 30% της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Yoshihiko Noda η απόφαση για επαναλειτουργία ήταν αναγκαία, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα είχαν ως αποτέλεσμα τις διακοπές ρεύματος και την καθήλωση της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο πρώτος από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Ohi, της εταιρείας Kansai Electric Co, αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία την Κυριακή.

Η απόφαση για επαναλειτουργία των αντιδραστήρων αναγνωρίστηκε ως μία ακόμα νίκη της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ιαπωνία. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις περίπου το 70% των Ιαπώνων τάσσεται υπέρ της απεμπλοκής της χώρας από την πυρηνική ενέργεια ακόμα και αν αυτό δεν γίνει αμέσως.

Πολλοί από τους διαδηλωτές καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό της χώρας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα βιομηχανιών και περιγράφουν τις αντιπυρηνικές διαδηλώσεις ως την αρχή της πολιτικής αφύπνισης των πολιτών της Ιαπωνίας.

«Οι Ιάπωνες δεν έχουν αντιδράσει ποτέ ενάντια στην κυβέρνηση. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε, αλλιώς η κυβέρνηση θέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο», δήλωσε ο Yoko Kajiyama, ένας 29χρονος διαδηλωτής που είχε μαζί του και τον ενός έτους γιο του.

«Είναι τρελό να επαναλειτουργείς πυρηνικούς αντιδραστήρες χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία τους. Ξέρω ότι χρειαζόμαστε αυτούς τους αντιδραστήρες, αλλά δεν εμπιστεύομαι τις αρχές ότι θα μας προστατεύσουν», σημείωσε ένας άλλος διαδηλωτής, ο 37χρονος Naomi Yamazaki, ο οποίος όπως είπε στη New York Times κατεβαίνει για πρώτη φορά σε διαδήλωση.
Ο Tetsunari Iida, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ενεργειακής Πολιτικής, με έδρα το Τόκιο, δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες αντανακλούν την ευρύτερη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, που όπως λένε οι πολίτες «απέτυχε να προστατεύσει την υγεία μετά την πυρηνική καταστροφή και στη συνέχεια έσπευσε να θέσει και πάλι σε λειτουργία τους αντιδραστήρες». Μάλιστα ο Tetsunari Iida εκτιμά πως το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά και πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του Yoshihiko Noda δείχνει να αδιαφορεί για τις διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με τους New York Times βγαίνοντας από το γραφείο του δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κάνουν πολύ θόρυβο». 
ΠΗΓΗ TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου